Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldrån på Hälla

Uppdaterad 21.20. Flera misstänkta har stoppats i jakten på de män som vid 19.30-tiden på onsdagen rånade Guldfynd på Hälla.

Annons
Förödelse. Rånarna krossade montrarna och rafsade åt sig allt guld de kom över.

Tvärtemot tidigare uppgifter har polisen inte gripit rånarna. Tre unga män kontrollerades av poliser med dragna vapen på Finnslätten en timme efter rånet, de unga männen stämde överens med signalementen på rånarna men det visade sig att de tre unga männen var helt oskyldiga.

Rånet inträffade strax efter 19.40 inför ögonen på många kvällsshoppare på Hälla.

Enligt ögonvittnesuppgifter har rånarna - som varit åtminstone tre till antalet - slagit sönder skyltfönster och montrar.  Rånarna var vitklädda med luvor eller kepsar.

- De krossade alla rutor till montrarna och tog med sig allt guld de kunde komma över, säger ett ögonvittne till vlt.se.

Rånet gick mycket fort - efter rånet försvann rånarna från platsen i en röd bil.

Polis har kommit till platsen för att förhöra vittnen och säkra spår. Stora polisstyrkor jagar också rånarna.

- Vi letar efter en Volvo 854, en lite äldre röd bil. Vi har fått rapporter om att det brinner en bil uppe vid Tillbergaleden, vi får se om det är flyktbilen, säger Martina Saghamre vid Västmanlandspolisens länskommunikationscentral.

Rånarna försvann efteråt ut på Stockholmsvägen i riktning mot centrum. För att försvåra för efterföljande fordon strödde de ut så kallade "spanska ryttare" alltså vassa metallbitar som förorsakar punktering.

Strax efteråt tros flyktbilen ha stuckits i brand på Finnslätten och rånarna försvunnit i en annan flyktbil. Märke och färg på den flyktbilen är ännu okänd.

De tidigare nämnda unga männen påträffades i närheten av bilen på Finnslätten - därav uppstod missförståndet om att rånarna skulle ha gripits.

Enligt preliminära uppgifter har inte rånarna varit synligt beväpnade och inga skott avlossades.

- De har använt yxor, inga skjutvapen, säger Martina Saghamre.

Oljudet som uppstod när glaset krossades gjorde att många människor flydde in i närbelägna butiker, i tron att det var fråga om skottlossning.

Ingen människa tycks ha skadats fysiskt under rånet, däremot har flera chockats.

Stora polisstyrkor jagar rånarna. I jakten på rånarna har flera personer - bland annat de inledningsvis nämnda unga männen - stoppats och kontrollerats under dramatiska former.

Vid 22.30-tiden hade polisen inte gripit några rånare.

- Just nu jobbar vi med inre spaning, Vi har fått in en hel del tips från allmänheten men inget vi kan berätta just nu, säger Martina Saghamre, befäl på länskommunikationscentralen i Västerås.

Vlt.se beklagar de inledningsvis felaktiga uppgifterna om att rånarna skulle ha gripits vid 20.30-tiden.

Mer läsning

Annons