Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldsmyckena försvann

Tre gånger har Lena Janssons 86-åriga mamma blivit bestulen på smycken på Skallbergets servicehus. Senast stals guldkedjan hon haft om halsen i 40 år. Från servicehuset får hon höra att ”det är sådant som händer”.

Annons
Oroad för sin mamma. Lena Janssons mamma har vid tre tillfällen blivit bestulen på guldsmycken i sin lägenhet på Skallbergets servicehus. ”Det här är så tråkigt, det är inte lätt att bli gammal ändå”. Foto: PER G NORÈN

Lena Jansson hörde av sig till VLT när hon läste om stölderna som skett på Oxbackens servicehus. Samma sak har hänt även Lenas mamma, som bor på Skallbergets servicehus.

Första guldringen stals förra året, sedan vigselringarna och nu senast i maj en guldkedja hon fick av sin man för 40 år sedan. Ringarna låg i en skål på nattduksbordet, halskedjan hängde på en ljusstaken ovanför sängen. I den lägenhet på servicehuset som är hennes hem, men inte längre en trygg punkt.

– Mamma känner sig så kränkt, helst vill hon inte prata om det, säger Lena och berättar att mamman nu är orolig att något mer försvunnit varje gång hon återvänder till sin lägenhet.

Lena har tagit bort resterande smycken från lägenheten och hon vågar inte låta mamman ha några pengar, mer än några tjugor i taget för att kunna köpa sig en fika.

– Det känns som ett sådant övergrepp, att någon går in och stjäl, och sedan i nästa stund kommer de in och ska sköta om henne, säger Lena.

När hon tog upp det med servicehusets tidigare chef fick Lena som svar att det är sånt som händer och att man ska ha sina saker inlåsta.

– Men hon ska väl få ha sina grejer ifred i sitt eget hem? Och de kan ju inte bara låta det fortsätta så här, tycker Lena.

Lena har polisanmält  stölderna, men hon efterlyser bättre information och återkoppling från servicehuset. Inte ens från personalen som jobbar med mamman har hon fått någon reaktion.

- Ingen säger någonting. Det är precis som om det inte har hänt, det är inte ens någon som beklagar det hela, säger Lena.

Servicehusets nuvarande chef Karin Andersson, som inte var chef när stölderna skedde, säger att de har i samband med stölderna följt de riktlinjer de har, det vill säga att polisanmäla och Lex Sarah-anmäla händelserna, och saken har diskuterats bland personalen, senast i samband med att stölderna på Oxbackens servicehus uppdagades.

– Det är den bit vi kan göra, vi vill absolut att folk ska känna sig trygga på servicehuset, absolut, säger Karin Andersson.

Men även hon säger att detta är sådant som kan hända.

Om du själv bodde på servicehuset, skulle du våga ha dina smycken framme?

– Ja, det skulle jag.

Mer läsning

Annons