Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gulgrönt snor - inte lika med penicillinkur"

Intresset för klokare användning av antibiotika är stort. Ett par hundra personer deltog på torsdagen i ett seminarium i ACC.

Annons
Doktor Åsa Vilbäck, känd från tv, var moderator och lotsade publiken genom programpunkterna.

Bakom arrangemanget stod Läkemedelskommittén i Västmanland och lokala Strama (samverkan mot antibiotikaresistens).

Det viktigaste budskapet är att de flesta vardagsinfektioner inte behöver antibiotika för att botas. Det missunnas dig inte om du inte får ett recept om du varit dålig i fem dagar, det är för att det inte behövs, sa Inge Eriksson ordförande Läkemedelskommittén i Västmanland.

Programmet lockade småbarnsföräldrar genom programpunkten Förskolan – pest eller paradis av barnhälsovårdsöverläkare Kerstin Werner.

Gulgrönt snor är inte lika med penicillinkur numera, det upplyste hon om liksom att små barngrupper och utevistelser gör barn på förskola mindre sjuka.

Hon tipsade också föräldrar att våga ställa krav på hygienrutiner inom förskolan.

– Förskola är inte hemma och därför krävs egna rutiner, sa Kerstin Werner.

Doktor Åsa Vilbäck, känd från tv, var moderator och lotsade publiken genom programpunkterna. En av experterna från hennes program, Christian Giske, specialistläkare i klinisk mikrobiologi redogjorde för vad resistens innebär.

– Jag tycker det väldigt vettigt och lättfattligt, sammanfattade besökaren Marléne Svensson sina åsikter.

Hon är barnmorska och relativt nybliven förälder och var intresserad av temat infektioner och förskola. Dottern Madicken fem och en halv månad var också med.

Mer läsning

Annons