Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasiemässan firar tio år

Rasmus Alexandersson från Industritekniska programmet på Wijkmanska gymnasiet stod i går i en monter för att hjälpa niondeklassare att välja rätt utbildning.

Annons
Demonstration i montern. Rasmus Alexandersson visar vad han lärt sig under sin utbildning. Foto: Margareta andersson

Just nu pågår gymnasiemässan i Bombardier arena. Dit väntas cirka 2¿000 nior komma mellan den 7 och 8 november. Där tävlar gymnasieskolorna om framtidens elever. Totalt närvarar 29 gymnasieskolor med montrar och personal.

– Jag förklarar hur utbildningen ser ut, att det inte alls är ett smutsigt jobb trots att det låter så. Och att det är lätt att få jobb efteråt. Vissa bjuder på saker i sina montrar men vi vill visa hur utbildningen faktiskt ser ut, säger Rasmus Alexandersson.

Flera av montrarna låter intresserade prova hur det är att studera på respektive skola med hjälp av rekvisita. Exempelvis erbjuds manikyrkurser och möjligheten att bära brandmansutrustning.

I år är det jubileumsår och det firas bland annat med att politiker från Västerås stads utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd för första gången har en egen monter.

– Alla inblandade känner att mässan behövs. Alla är överens om att den är viktig och behöver bli verklighet, säger Eva Stenström, enhetschef på gymnasieantagningen.

Eva Stenström säger att de tre mest eftertraktade utbildningarna finns på Rudbeckianska gymnasiet, John Bauergymnasiet och ABB Industrigymnasium.

Niondeklassaren Henrik Johansson är intresserad av IT-gymnasiet men menar att det finns mer än bara inriktningen som styr valet av skola.

– Man måste ha en trygg miljö i skolan också, det är viktigt.

Mer läsning

Annons