Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieskolorna som ger mest betalt

Om det är viktigt för dig snabbt börja tjäna pengar efter gymnasiet är vissa utbildningar bättre än andra. Vlt.se har listan.

Annons

Vilket gymnasieprogram ska du gå om du vill tjäna bra? Var får du högst betyg och var är risken minst att du blir arbetslös? Svenskt Näringsliv har lanserat en sajt som ger svar på frågorna.

Det drar ihop sig till gymnasieval för länets 3 000 niondeklassare. Att jämföra skolor och program kan vara knepigt, men på www.gymnasiekvalitet.se har Svenskt Näringsliv sammanställt statistik från SCB och gjort den sökbar på ett smidigt sätt.

– Det är viktigt att göra ett genomtänkt gymnasieval. Utbudet är stort och det är inte alla program som leder till jobb eller bra förutsättningar för vidare studier, säger Kristin Lahed, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Den som suktar efter att snabbt höja sin levnadsstandard kan få reda på att det är elprogrammen i Sala och Köping som ger den högsta medianinkomsten fem år efter avslutade studier. Elever med ett långsiktigare perspektiv kan i stället undersöka inkomstläget efter tio år.

En brasklapp dock: uppgifter om sysselsättningsgrad bygger av naturliga skäl på gammal statistik, och utbildningarna kan ha förändrats mycket sedan eleven gick programmet.

Andra frågor som sajten ger svar på är var slutbetygen är högst, var eleverna förbättrar sina betyg från nian mest, hur många som klarar utbildningen inom fyra år och hur stor andel av eleverna som får arbete efter avslutade studier.

Färgkoder ger läsaren en snabb vink om huruvida utbildningen är bra, medelmåttig eller dålig på att uppfylla ett givet kriterium.

Mer läsning

Annons