Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad (L) fick stöd för åtgärder mot våldsbejakande extremism

Resandet till Irak och Syrien för att strida med IS har avtagit men sympatisörerna här hemma blir fler. Det har Roger Haddad (L) hört från säkerhetspolisen nyligen. I fullmäktige fick han stöd för sin åtgärdsplan mot våldsbejakande extremism.

Annons

Färre reser för att strida för terrorgruppen IS men fler rekryterar sympatisörer här hemma, berättades i kommunfullmäktige.

Roger Haddad sade att IS arbetar hårt i sociala medier för att rekrytera unga personer.

– De fortsätter att rekrytera, finansiera och rekrytera ungdomar, sade han.

Han föreslog åtgärdsplanen i november 2015 och på torsdagen kom den till beslut i fullmäktige. Alla partier utom SD ställde sig bakom. Haddad vill att föreningsstöd ska kontrolleras hårdare så att det inte går till extremism. Han hade föreslagit uppsökande verksamhet, stöd till avhopparverksamhet, lokalt anhörigstöd och ett kunskapslyft i skolorna.

– Om fler har kunskap om symboler och uttryck kan tecken på radikalisering upptäckas tidigare, sade han.Ann-Christine From Utterstedt (SD) röstade nej med motiveringen att åtgärdsplanen inte borde behövas.

– Det är en självklarhet att Västerås inte ska be bidrag till extremister. Kommunens kontroll måste bli bättre, sade hon.Hon anser att avhoppare inte ska tas omhand i kommunen, utan istället utvisas.

Amanda Agestav (KD) svarade att de som återvänder och är svenska medborgare inte kan skickas till ingenmansland.

Anders Teljebäck (S) sade att motionen stämmer med arbetet som kommunen redan gör. Det finns en samordnare och en strategi med 12 punkter.

– Vi har bra samarbete med underrättelse- och säkerhetspolisen, sade han.

Vicki Skure Eriksson (C ) sade att kan tyckas lugnt i Västerås nu men för någon månad sedan var aktiva nazister ute på gatorna och spred flygblad.

Jesper Brandberg (L) sade att individ- öch familjenämnden redan har jobbat med vilka som får föreningsbidrag och tagit bort några som inte uppfattats som toleranta och demokratiska.

Roger Haddad fick igenom alla krav utom det som handlade om att etablera uppsökande verksamhet tillsammans med den nationella samordnaren. Majoriteten ansåg att det inte går att besluta om vad den nationella samordnaren ska göra.

Läs också: De reser ner och slåss för IS – med svenska bidragspengar

Mer läsning

Annons