Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad om Springare: "Helt oacceptabelt"

Kritiken mot Örebropolisen Peter Springare har nu även nått riksdagen. Flera politiker i justitieutskottet, däribland Västeråspolitikern Roger Haddad (L), är starkt kritiska mot uttalanden som Springare gjort.

Annons

Roger Haddad, riksdagsledamot och Liberalernas rättspolitiske talesperson.

– Det är helt oacceptabelt. Som företrädare för polismyndigheten borde han reflektera över vad han skriver, säger Roger Haddad till Aftonbladet.

Roger Haddad syftar på ett Facebook-inlägg som Peter Spingare gjorde den 8 mars, ett uttalande som Haddad anser kan skada förtroendet för den svenska polisen.

Springare skrev bland annat: ”Mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ‘svenskar’ och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”.

Det är att Springare använder ordet "förinta" om journalister som väckt starka reaktioner hos just journalister och samhällsdebattörer samt en lång rad politiker – detta samtidigt som Springare fått starkt stöd i bland annat delar av sitt kommentarsfält på Facebook.

Roger Haddad skulle ha velat se ett annat offentligt språkbruk från en polis sida. Till Aftonbladet säger Haddad:

– Han är en medborgare, han har yttrandefrihet. Men jag tycker att poliser är ambassadörer för vår demokrati, då är det extra viktigt hur man uttrycker sig. Det är ett väldigt allvarligt uttalande han har gjort. Det är grovt och beklagligt.

Peter Springare, Örebropolisen.

Roger Haddad vill i dagsläget inte göra några kommentarer angående om han tycker att polisledningen bör vidta några åtgärder mot Peter Springare.

– Det är inte min roll att avgöra. Det måste ytterst hanteras av polisen.

Har du fått några reaktioner på dina uttalanden om Peter Springare?

– En handfull mejl som inte oväntat kommer från personer som är kritiska mot mig och som stödjer Peter Spingares åsikter, säger Roger Haddad till VLT.

– Jag har försökt lyfta det principiella och föra in frågan i den pågående debatten kring demokrati, yttrandefrihet, synen på journalistik och journalister, men det är mycket svårt att behålla frågan på den nivån.

– Kritikerna ser inte den delen utan får alltid frågeställningen att handla om att de uttalar stöd för Peter Springares politiska agenda, säger Roger Haddad.

Mer läsning

Annons