Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håller köttet tre år?

Hur lång tid kan man ha kött i frysen utan att smaken påverkas?

Annons
Lammkött. Det här köttet styckades i juni förra året och ska enligt producenten hålla lika hög kvalitet efter tre år i frysen. Foto: Annette Grandin

Det beror på vem man frågar. Enligt Livsmedelsverket och Svenskt kött AB kan griskött förvaras mellan tre och sex månader och lamm upp till ett år.

Ska man tro producenterna som sätter datummärkningen så håller grisen ett och ett halvt år och lammet tre.

–Tre år gammalt lammkött skulle jag inte äta, säger Svenskt kötts före detta vd Ella Nilsson.

Hon reagerar starkt på uppgifterna om grisfilén och lammköttets rekommenderade hållbarhet.

– Även om grisfilé är magrare finns det ju fett insprängt i köttet, säger hon.

Att äta kött som varit fryst länge är inte någon hälsofara, utan det är fettet som härsknar och det är mer en fråga om smak.

– Det finns inga gränser för hur lång hållbarhet man får sätta på köttet. Det är tillverkaren som ska kunna sin produkt och garantera kvaliteten, berättar Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

– Det är lång tid onekligen. Man kan undra vilket underlag de har, tillägger han.

Andreas Morén, livs-medelsinspektör på Miljö och hälskoskydd i Västerås, förklarar:

–Ett bäst före datum är dessutom precis vad det låter som. Köttet ska garanteras vara bäst före det datumet, och då även vara bra därefter. Det ska finnas marginal.

Emil Engman, butikschef på Willys Erikslund, säger att de litar på att producenternas kontroller och tester sina varor, även om han medger att det låter som en lång tid.

–Kött som ligger ett år i butiken finns inte. Vi kontrollerar varorna varje vecka och vi säljer inget som har produktionsdatum längre än en månad.

Maxi Erikslund skickar frågan vidare till producenten av fläskfilén, Danishcrown som svarar:

–De 3–6 månaderna är en rekommendation när konsumenten själv fryser in hemma, där de knappast inte har -18 grader som vi har i våra frysar.

Fläskfile. I frysdisken på Maxi, Erikslund. Ett och ett halvt år på griskött.
Hållbar älg. Bäst inom ett år och åtta månader.

Om kött i frysdisken

I frys vid –18º C eller lägre kan kött förvaras enligt följande. För de magraste delarna gäller den längre tiden:

Griskött: 3–6 månader

Nötkött: 8–12 månader

Lammkött: 6–12 månader

Lever och innanmat: 3 månader

Charkvaror: 1–2 månader

Djupfrysta livsmedel är märkta med ”bäst-före-dag”. Det är slutet av den tid som ett livsmedel (som förvarats]i obruten förpackning och enligt anvisningar) har kvar de särskilda egenskaper, som normalt förknippas med livsmedlet eller som uttryckligen eller underförstått åberopas för livsmedlet.

Källa: Svenskt kött AB och Livsmedelsverket

Mer läsning

Annons