Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har tröttnat på inbrott

Nu har båtägaren Tobias Ihleberg fått nog. Han är trött på alla båtinbrott vid Östrer Mälarstrands båtuppställningsplats.

Annons

– Det är för jävligt att man inte får ha sina grejer ifred, säger han.

Natten till fredag fick Tobias Ihlebergs båt påhälsning av tjuvar. Han hyr sin båtplats av Västerås förenade båtklubbar som i sin tur hyr marken av Västerås stad.

–Trots att vi betalar flera tusenlappar om året för att ha båtarna stående här får vi sköta bevakningen själva. Det är jättedåligt, säger Tobias Ihleberg.

På Västerås förenade båtklubbar känner man inte till problemen på Öster Mälarstrand.

– Vi har definitivt inte några stora problem med båtinbrott. Det är bara ett fåtal per år, säger Claes-Göran Westman, vd för Västerås förenade båtklubbar.

Enligt Claes-Göran Westman är säkerheten något som de som hyr får ansvara för. Han uppmanar därför alla båtägare att täcka över sina båtar ordentligt och att plocka bort allt av värde.

– Säkerhet är en kostnadsfråga. Att anlita vaktbolag kostar pengar och då knorrar båtägarna och säger att det blir för dyrt. Eventuellt skulle vi kunna tänka oss att sätta upp en inhägnad, säger Claes-Göran Westman.

För Tobias Ihleberg är tanken på ett staket en klen tröst när han går runt och städar upp efter all skadegörelse.

– De tog mina verktyg men det är inte det värsta. Att båten inte står säkert utan att vem som helst kan bryta sig in känns verkligen inte bra, säger Tobias Ihleberg.

Brottsstatistik i Västerås

Genomsnitt av antalet båtstölder och båtinbrott åren 2002-2011:

Stöld av båt utan motor: 7

Stöld av motorbåt: 26 per år

Stöld av båtmotor: 40 per år

Stöld ur och från båt: 86 per år

Källa: Brottsförebyggande Rådet, BRÅ

Mer läsning

Annons