Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Han var instängd”

Mamma hittade sin 4-åring naken och frusen - förskolan nekar.
Fyraåringen satt ensam, instängd i ett rum på dagis. Utan kläder, frusen.

Annons

Så beskriver mamman Aurora Pirraku Eriksson den syn som mötte henne när hon kom till förskolan för att hämta sin pojke.

– Min son hade straffats för att en annan pojke skulle få lugn och ro, säger mamman upprörd.

Hon kallade på polisen. De kom omedelbart till Vasaparkens förskola.

Det var i onsdags som Aurora Pirraku Eriksson kom till förskolan i Vasaparken för att hämta sin son. Hon ville överraska honom med en tidig hämtning och en fika på stan.

Så här beskriver hon det hon såg när hon kom strax efter halv fyra:

– Först frågade jag personal hur dagen varit. Den person som har ansvar för min son sa att han under hela dagen lekt med den anställdas 10-årige son som vistats på förskolan. Sedan försvann hon i väg till ett möte.

Aurora Pirraku Eriksson såg inte till sin egen pojke någonstans. När en annan ur personalen gick för att hämta honom gick Aurora efter. Förskolläraren gick fram till en stängd dörr och öppnade den.

– Jag trodde först att han kanske hade somnat där inne, men när dörren öppnades sa förskolläraren: ”Du kan komma ut nu”.

– Jag försökte titta efter vem han lekte med inne i rummet. Men han var ensam där. Helt naken förutom en T-shirt som han försökt dra över kroppen. Jag frågade ”Vad har hänt, varför har han inga kläder, han fryser ju!”

Aurora Pirraku Eriksson kallade på den personal som har ansvaret för sonen.

Hon säger att hon fick förklaringar att han lekt med den 10-årige pojken, sonen till den anställda, men att den äldre pojken sedan behövt lugn och ro. I det läget skulle 4-åringen ha hamnat i rummet.

Pirraku Eriksson som blev upprörd säger att hon också fick ursäkter och förklaringar som handlade om att personalsituationen var svår på förskolan.

Hon frågar sig framför allt:

– Om en i personalen beter sig fel, varför reagerar inte annan personal? Det här handlar inte bara om mitt barn.

I går, torsdag, möttes föräldrar, chefer och personal. Personalen avböjer att ge sin version till VLT, men enligt föräldrarna menar personalen att pojken varit inne i rummet mycket kort tid, att han gått dit själv och att de inte hittat ombyteskläder till honom, vilket fanns enligt mamman.

Mariann Jolér, enhetschef för Vasaparkens förskola säger till VLT:

– Det är jättetråkigt och vi ser allvarligt på det här. Jag har nu träffat både föräldrarna och personalen och upplever att det finns två helt olika bilder av samma situation. Därför vill jag fortsätta utreda, vi kan inte lämna det. Men i dagsläget finns ingen anledning att misstro våra medarbetare.

Innebär det att ni misstror föräldrarna?

– Det säger jag inte. Men jag behöver mer information.

Hur ser du på att en i personalen har egna barn på förskolan?

– Det får man inte ha. Det vet alla. Och det kommer inte att ske igen.

Jakob Eriksson, pappa, var besviken efter mötet med personal och chefer i går:

– Attityden är bedrövlig i personalen. De känner sig bara kränkta och verkar mer inställda på att skydda sig själva, i stället för att beklaga och säga att det blev fel.

Mer läsning

Annons