Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handel med receptbelagdapiller allt vanligare på krogen

Siffrorna för drogmissbruk på krogen ökar i Västerås. Förutom handel med lagliga droger på internet blir det allt vanligare att receptbelagd medicin säljs vidare.

Annons

Satsningarna mot narkotika fortsätter. I slutet av månaden har Krogar mot knark en kampanj för att uppmärksamma och utveckla sitt arbete – som behövs, menar drogsamordnare Lena Nyman på Västerås stad.

– Alla krogägare har mer eller mindre problem med gäster som är påverkade av annat än alkohol. Behovet av det här förebyggande arbetet är stort, säger hon.

Västerås beskrivs som en drogtät stad. Siffrorna för grupperna unga vuxna på 20-29 år och även de under 19 år är mörka och stiger.

– Just nu har vi en kartläggning som är två år gammal, men vi håller på och arbetar med en ny, och jag tror inte att siffrorna kommer att se bättre ut på den.

Cannabis är den i särklass vanligaste drogen. Även amfetamin. Men även medel som inte är narkotikaklassade och säljs över internet blir vanligare, vilket också gör att grupper som annars kanske inte skulle testa narkotika gör det.

– Man plockar bara fram kontokortet, skriver in numret och sen rasslar det till i brevlådan.

Men ett växande och oroande problem är handel med receptbelagda medel som säljs vidare. Till exempel det lugnande medlet Stesolid.

– Det är vanligt att den som kan få ut sådan här medicin hämtar ut 300 piller när personen kanske bara behöver 25. Sedan säljs resten vidare. Och det finns de inom sjukvården som är väldigt generösa med sådant här.

Mer läsning

Annons