Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Västerås dyraste villor

En toppnotering på åtta miljoner kronor och därefter nio villor med säljpris på över fem miljoner kronor, så ser tio-i-topplistan ut i år. Men de flesta villorna går för omkring två och en halv miljon.

Annons

Vad som gör ett hus dyrt går inte att stolpa upp på en fastslagen checklista, enligt de tre auktoriserade fastighetsmäklare VLT talat med om året som gått. De jobbar alla på företag som sålt toppvillor.

När Marie Karlsson, på Svensk fastighetsförmedling, får tio-i-topp-listan läst för sig, blir reaktionen:

– Det är förmodligen stora hus, i bra skick, där tidigare ägare lagt ner mycket pengar både invändigt, som fräscha badrum, och utvändigt, som tak. Sjötomter och hus med sjöutsikt, unika lägen, gör att priserna blir höga.

Årets tio-i-toppvillor har gått för mellan åtta och drygt fem miljoner. Höga priser, men på det hela taget inte spektakulärt.

Jo, på ett sätt var 2009 spektakulärt – eftersom året inte blev så dåligt som alla trott. Hösten 2008 slog finanskrisen blixtsnabbt till. Osäkerheten inför framtiden gjorde att bomarknaden stannade upp. I otrygga kristider vill människor inte göra stora affärer.

– Det blev ett relativt bra år, klart bättre än 2008, men inte så bra som 2006/2007. Försiktighet har präglat året, det tar lite längre tid att komma till beslut om köp, säger Marie Karlsson, på Svensk fastighetsförmedling.

– De låga räntorna har spelat en avgörande roll, annars hade vi inte haft den fart vi ändå haft, säger Bengt Hollaus på Aroseken.

Förra höstens djupfrysning förde med sig förändringar, enligt de tre mäklare som VLT intervjuat. De talar exempelvis om bättre balans mellan köpare och säljare.

– Det är en sundare marknad, mer jämspelt än tidigare. Det är inte lika hetsigt med budgivning, man når begärda priser, kanske lite mer ibland, men det drar inte iväg som det kunde göra tidigare, säger Mats Mungsgård.

Han är mäklare på Länshem fastighetsförmedling, firman som sålde åttamiljonershuset på Tidö-Lindö.

Ett hus han beskriver som av högsta kvalité i attraktivt läge (sjötomt mot vik i populärt område).

– De flesta lånar, men man bör ha en kontantinsats på 20-25 procent. Folk lånar mycket pengar till sitt boende, och ibland undrar man hur de vågar, säger Bengt Hollaus.

Mäklarna säger att bankerna blivit tuffare. Krav på att klara en sjuprocentig ränta, amortera och att först ha sålt sitt hus innan nästa villalån beviljas är vanligt.

– Jag tycker man känner av en mer tudelad marknad, det är tuffare för förstagångsköpare, säger Bengt Hollaus.

En vanlig villa i Västerås går för drygt två miljoner kronor och ligger på Önsta Gryta. För att ha en tre-fyra miljonersvilla inom räckhåll med lån, amorteringar, insats och lagfarter bör köparna ha det gott ställt.

De som har råd beskrivs som välutbildade, med bra jobb och goda möjligheter att betala tillbaka. Inte Svenssons alltså, utan lite mer ska till.

Är det vettigt att köpa en villa för åtta miljoner?

– Det beror på var och ens plånbok, säger Mats Mungsgård på Länshem fastighetsförmedling.

Han säger att ett hus som det på Västerängsvägen skulle kunna kosta det dubbla, 16 miljoner, i Stockholmstrakten.

Mer läsning

Annons