Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här äter du dig världen runt

Sammanlagt samlas ett 30-tal utställare från 16 länder för att visa upp och sälja sina delikatesser fram till lördag på den årliga matmarknaden på Stora torget.

Annons

François-Xavier Mauraisin, mannen bakom arrangemanget, visar runt bland de färglada stånden. Med ett engagerande kroppsspråk och på en lika engagerad franskengelska talar han varmt om utställarnas olika produkter. Det handlar om allt från franska currymusslor och polsk gulaschsoppa till australiska känguruburgare.

Sammanlagt gör matmarknaden stopp i 25 städer i Sverige, från Luleå i norr till Ystad i söder. Västerås är fjärde staden i ordningen. Här stannar utställarna till och med i morgon.

En av dem som ställer ut är Klaus Stöttwig från Manchester. Han och hans fru har tillverkat fudge sedan 1980 och Klaus talar gärna om hur produktionen har utvecklats.

– Vi började med att tillverka åtta sorter. Sedan har det bara blivit fler och fler. I dag säljer vi över 120 olika sorter. Allt är organiskt och handgjort. Vissa sorter är även glutenfria, säger han.

I det röda, avlånga ståndet står de olika smakerna uppradade. Det nästan väller över. Totalt handlar det om en mängd på 1,3 ton.

Men matmarknaden innefattar inte enbart ätbart. För den mätta går det även att finna läder, silversmycken och porslin.

Fudge Är Favoriten. 18-åriga Anna Oskar besöker marknaden för tredje året. Som alltid köper hon fudge. ”I dag blev det smakerna vanilj, banan och choklad och apelsin”, berättar hon.

Mer läsning

Annons