Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får du inte ta dig en hutt

Nu när sommaren är här kan det vara lätt att ta sig en svalkande klunk öl eller vin. Men det gäller att veta var man får göra det, annars kan det bli en dyr klunk.

Annons

När det gäller alkoholdrycker, starkare än lättöl, finns det speciella regler för var man får dricka dem. Anledningen är att alkoholkonsumtion kan ses som störande beroende på var det sker.

– I områden där det rör sig mycket barn eller ungdomar är det förbjudet att förtära alkohol, säger Per Wideberg, biträdande närpolischef i Västerås.

Vid förtäring av alkohol på offentlig plats gäller lokala föreskrifter. Varje kommun bestämmer alltså själv vilka regler som ska gälla. Men generellt omfattar förbudet allmän eller offentlig plats.

Vad som menas med allmän och offentlig plats är enligt Per Wideberg områden som allmänheten har tillträde till. Här i Västerås gäller det främst de centrala delarna av staden och olika badplatser.

Straffet för att dricka alkohol på en förbjuden plats är 800 kronor i böter. Trots det är det vanligt att många bryter mot förbudet.

– Vi träffar människor dagligen som dricker alkohol på fel plats. Men det är speciellt vanligt vid helger och liknande.

Mer läsning

Annons