Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här grips företagarna

Med hjälp av falska fakturor misstänks männen ha kommit över drygt 13 miljoner kronor. På onsdagsmorgonen slog Västmanlandspolisens ekorotel till, i samarbete med Skattebrottsenheten i Västerås.

Annons
En 63-årig företagare och en 60-årig ekonomisk rådgivare greps på onsdagsmorgonen i Västerås. Samtidigt greps 63-åringens forna kompanjon i Eskilstuna. Foto: Per Groth

De misstänkta greps, en 63-årig företagare från Västerås, en 45-årig affärsman från Eskilstuna och deras gemensamma ekonomiske rådgivare, en 60-årig man från Västerås.

Samtliga fördes till förhör i polishuset i Västerås, där kammaråklagare Per Hedman senare beslutade att anhålla trion.

Härvan med falska fakturor började rullas upp när ett fastighetsbolag i Eskilstuna försattes i konkurs i mars förra året. Fastighetsbolaget startades gemensamt av de båda företagarna i början av 2005. Ganska snart hoppade affärsmannen från Eskilstuna, som i dag är verksam med flera stora projekt, av bolaget. Han sålde helt enkelt sin aktiepost till kollegan från Västerås.

Polis och åklagare misstänker nu att aktieaffären finansierades med hjälp av falska fakturor. Fakturor, på sammanlagt 13 250 000 kronor, på arbete som aldrig skall ha utförts.

De båda företagarna misstänks för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott, urkundsförfalskning och försvårande av skattekontroll. 45-åringen från Eskilstuna misstänks dessutom för grovt eget skattebrott. Företagarnas ekonomiske rådgivare misstänkts för medhjälp till grovt skattebrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott och medhjälp till försvårande av skattekontroll.

Samtliga inblandade riskerar, om de döms för de misstänkta brotten, fleråriga fängelsestraff.

Kammaråklagare Per Hedman bekräftar att ärendet handlar om mångmiljonbelopp, men vill inte kommentera utredningen.

Mer läsning

Annons