Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hamnar din julklapp – på Blocket!

Mobiltelefoner, platt-tv-apparater, kläder som inte passar. Internets försäljningsställen, som Blocket och Tradera, är julklapparnas begravningsplats.

Annons

– Vi ser en hel del julklappar på Blocket efter julafton. De första brukar dyka upp efter Kalle Anka på julafton, säger Johanna Wilkens, pressansvarig på Blocket.

Hon förklarar också vilka julklappar det handlar om:

– Det är mycket elektronikprodukter, platt-tv, mobiltelefoner, ipod, mp3-spelare, men även kläder i fel storlek, barnsaker, hushållsapparater etcetera. Vi tror folk har en tendens att sälja vidare sådant som man råkat få dubbletter av eller redan har. Förra året såg vi en uppsjö av spikmattor och då var det nog många som fick dubbelt.

Årets julklapp, surfplattan, verkar däremot inte vara lika vanlig i annonserna, i varje fall inte än.

– Trafiken på Blocket ökar med cirka 50 procent i mellandagarna, jämfört med julafton och dagarna innan, säger Johanna Wilkens.

Men det är helt omöjligt att veta hur många av de nyinlagda annonserna som är julklappar. De flesta smyger in annonserna. Få är så ärliga som den Västeråstjej, som skriver så här:

”Jag fick en jättefin 42-tums plasma-tv i julklapp som jag inte kommer ha så stor användning av. Därför vill jag sälja den.”

Internetauktionssajten Tradera går ännu längre än Blocket och uppmanar sina besökare att lägga in oönskade julklappar som auktioner. Som exempel anger de 50-pack av tennissockor eller oönskade porslinstomtar.

Mer läsning

Annons