Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan det bli ett höghus

Skulle du kunna tänka dig att bo bredvid det anrika före detta hamnkontoret i hörnet Hamngatan/Kungsängsgatan? Här vill Mälarnära Fastigheter AB bygga ett högt bostadshus med åtta till tolv våningar.

Annons
Plats för höghus? Här, på parkeringsplatsen mellan det gamla hamnkontoret och Kungsängsgatan, kan det bli bostäder i framtiden.

Planen är i sin linda. Stadsbyggnadskontoret ska nu undersöka om huset över huvud taget är möjligt att bygga.

Det finns nämligen två problem med placeringen:

För det första får de historiska byggnaderna intill inte ta skada. Hamnkontoret är ett mycket tidstypiskt och välbevarat hus från slutet av 1800-talet.

För det andra är trafiken hård och de boende måste skyddas från bullret.

Men läget, nära centrum, Mälaren och stationen, är annars mycket bra.

– Vi har bara gjort en grovansökan. Vi har nästan ingenting klart, säger Åke Persson, ägare till Mälarnära fastigheter AB.

Så mycket är ändå klart att huset ska vara mellan 8 och 12 våningar högt och ha mellan 20 och 30 lägenheter. Men om det ska vara hyresrätter eller bostadsrätter är inte klart.

Husets utseende får heller inte vara extremt.

– Man måste lägga stor vikt vid gestaltningen så byggnaden passar in i området, säger Felix Blomstergren på stadsarkitektkontoret.

Området ingår i den stora planeringen för stationsområdet. Därför dröjer en eventuell byggstart åtminstone ett och ett halvt år till.

Mer läsning

Annons