Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här står plogarna och sparar

Den gröna vintern sparar massor av pengar till Västerås stad. Det kan behövas efter de två senaste årens snörika och kostsamma vintrar.

Annons

Förra året kostade snöröjning och halkbekämpning 58 miljoner kronor, vilket var 34 miljoner över budget.

– Vintern fortsatte ju långt in på 2011, så vi befarade ett jätteunderskott i år. Redan i slutet av februari var pengarna slut. Men i och med att snön nu lyser med sin frånvaro blir underskottet mindre för 2011, säger Ulf Palm, som är kommunikationsstrateg vid Tekniska nämndens stab.

Han beklagar att alla barn och ungdomar inte kan åka skidor eller pulka.

– Men vi gnuggar naturligtvis händerna.

Högst en gång denna vinter har plogbilarna varit ute – för cirka tre veckor sedan då det kom ett ordentligt snöfall under ett par timmar. Men snön övergick snabbt i slask.

– Prognosen från VinterHalka.se pekar på att det kommer ett snöfall på nyårsdagens eftermiddag och kväll, men de kostnaderna ligger på 2012 års budget, säger Ulf Palm.

Vedbobacken på Vallby, som legat i träda sedan 16 år tillbaka, fick ett kommunalt bidrag på tre miljoner för att rusta upp backen. Än så länge lyser backen grön och den nyrustade liften står stilla. Men det pågår arbete i hopp om bättre tider.

– Vi låter inte oss nedslås av snöbristen. Prognosen talar om 3–4 minusgrader på fredag, då kör vi igång snökanonerna på full styrka, säger backansvarige Martin Landås.

– Sedan behövs minst en vecka med minusgrader innan backen kan öppnas för åkning.

Pengarna tar snabbt slut

För 2011 var Tekniska nämndens stabs budget för snöröjning 26,2 miljoner. De pengarna tog slut tidigt i våras, eftersom vintern blev lång.

Prognosen pekar på kostnader på 46,8 miljoner och någonstans där befinner man sig i dag. Det är i alla fall cirka 13 miljoner mindre i underskott än 2010.

För 2012 är budgeterat 28 miljoner för snöröjning och halkbekämpning, ungefär samma som vintern 2008–2009.

Överdragen av budget betalas av Västerås stads överskott.

Mer läsning

Annons