Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vi landets fulaste centrum?

Ett par från Stockholm gör tummen ned för Västerås centrum som de kallar för landets fulaste. Stadsbyggnadsdirektör Lotta Lindstam känner igen sig i en del av kritiken men håller förstås inte med om allt.

Annons
Öppet eller tråkigt? Tidigare var Torggatan/Sigmatorget mysigare men också instängt. I dag är det öppet med stora hårda ytor. Stadens centrum måste hela tiden förändras, tycker Lotta Lindstam.Foto: Yngve Fredriksson

Det är sällan Västerås stad får synpunkter av besökare. Två som ändå bemödat sig med att skriva ned vad de tycker är Stockholmsparet som besökte Västerås en lördag i juli:

”Det var det fulaste centrumet vi någonsin sett i Sverige. Knappt ett gammalt hus över huvud taget. Inget hus passade in i det andra. En steril öken härskade. Hur tänker ni?”

Lotta Lindstam var själv en besökare för fem år sedan när hon började jobba på stadsbyggnadskontoret. Om paret inte hade varit anonyma hade hon gärna kontaktat dem.

– Jag skulle vilja veta var de har rört sig, vad de saknar och få tips av dem.

Att centrumet är modernt är inte så mycket att göra åt. Hon gillar Igor, H och Punkt, men inte Gallerian och Sigma.

Underhållet av fastigheterna är viktigt. Fula Arosian som blev fina Igor kan påverka andra fastighetsägare att satsa på sina hus.

Att galleriorna får fler öppningar är bra och att man i första hand fyller lokaler i gaturummet.

Omdaningen av gågatorna är hon nöjd med men det kan bli bättre, till exempel med fler uteserveringar på Torggatan/Sigmatorget.

Hon funderar på hur besökare lättare ska hitta till de äldre delarna som Kyrkbacken, Svartån och Mimerområdet. Gränden bakom Rosa huset kan till exempel bli mer lockande.

En annan fråga är hur besökare som kommer med tåg ska hitta till centrum. Kopparbergsvägen kan göras mer stadslik, menar Lotta Lindstam.

Hon berättar om Västerås citysamverkan där fastighetsägare, affärsidkare och Västerås stad samarbetar för att utveckla centrum. Ett delmål är att lyckas bli Årets stadskärna.

Det ska bli lättare att ta sig till centrum, med attraktivare busstrafik och bättre framkomlighet för cyklister. Däremot vill hon inte göra det mer lockande för bilister.

Att fler bostäder planeras i centrum gör att det blir mer liv och rörelse även efter stängningsdags. Lotta Lindstam har även en idé om en ny byggnad, men mer än så vill hon inte avslöja i dagsläget.

Vilken stad har då landets

fulaste centrum?

– Alla centrum har sina möjligheter och brister, det gäller att hitta det fina.

Mer läsning

Annons