Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot arbetsmiljön på kirurgkliniken

Överbeläggning, tidspress och återkommande övertid för personalen är några av de problem som kirurgen på lasarettet dras med.

Annons

I somras och under hösten gjorde Arbetsmiljöverket inspektioner på lasarettet i Västerås för att se hur sjukhuset hanterar problemet med överbeläggningar.

Kontentan för kirurgens del är kort och gott: med tanke på de arbetsförhållanden som råder måste kirurgdivisonen antingen få mer resurser eller skära ned på verksamheten. Med mer resurser menas då både personal och lokaler.

Till exempel har intensivvårdsavdelningen, IVA, samma personaltäthet som för flera år sedan, trots att man ofta har överbeläggningar. Ytterligare två vårdplatser behövs där, anser ledningen. Dessutom är vårdsalarna för små för den utrustning som behövs vid patienternas sängar.

– Kritiken var hård och vi måste ta den på största allvar, säger nytillträdde landstingsrådet Kenneth Östberg.

Hans ansvarsområde är bland annat personalfrågor.

– Självklart kommer vi att agera. För mig är det viktigt att vi tar inspektionens synpunkter på största allvar, säger han.

Divisionschefen har i uppdrag att komma med förslag på vad som ska göras.

Dessutom arbetar hälso- och sjukvårdsdirektör Lennart Iselius med att se över antalet vårdplatser för kirurgi och medicin.

Arbetsmiljöverket påpekar att landstingets ambition att spara pengar genom att ”ta hem” patienter som vårdas utom länet drabbar ”vårdavdelningarnas anställda i form av överbeläggningar, stress och osäkerhet inför vilka krav eftervården av dessa patienter ställer”.

Arbetsmiljöverket konstaterar också att läkare och övrig sjukvårdspersonal förefaller vara ”två grupper som inte arbetar mot samma mål”. Om den nya modellen med patientnärmre vård ska fungera måste alla delta.

Nu vill Arbetsmiljöverket se förbättringar som leder till att riskerna för personalens ohälsa minskar. I slutet avfebruari vill Arbetsmiljöverket ha besked om vad som ska göras.

VLT har sökt kirurgdivisionens chef Claes-Göran Björck utan att lyckas.

Mer läsning

Annons