Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästar och ryttare trängs i gammalt stall

Vid Rocklunda gård skulle det ha stått ett nybyggt stall. I stället finns det ett ödsligt schaktat område med fladdrande byggdukar. ”Så här har det sett ut allt för länge”, säger Christer Gustafsson, ordförande i Västerås ryttarsällskap.

Annons
Vardag i trånga lokaler. Valentina Smeds, Alicia Carlsgren och Linn Sundqvist trivs, trots att ryttarsällskapets lokaler är slitna. Här är de samlade kring hästen Dennis.

Förseningarna har varit många och månaderna har gått. Ridklubben har fått ställa in årets tävlingar.

Men klubben har däremot kämpat vidare med sin ungdomssektion, sin ridning för funktionshindrade och sina gamla lokaler, som delvis är utdömda av kommunen sedan länge.

– Problemet är att ingen verkar tycka att vi är prioriterade. Vi kommer alltid som nummer två i alla sammanhang, säger Christer Gustafsson, som dock påpekar att han inte är arg på någon, varken på Västerås stad eller någon annan.

Han tillägger att detta är en klubb för alla, inte en rik ridklubb där alla äger sina egna hästar.

– Hos oss möts Lisa, 8 år, Olle, 35 år, och Gertrud, 74 år. Det är vanligt folk i alla åldrar.

Bygglovet skulle ha varit uppe på det senaste sammanträdet i byggnadsnämnden, men det sköts upp ännu en gång. Den här gången handlade det om att en kraftledning ligger lite för nära ridklubbens blivande kontor. På nästa möte kommer bygglovet upp igen.

Men det är bara den senaste käppen i hjulet för bygget. Det har handlat om allt från länsstyrelsens regler till Västerås stads invändningar.

– Det var mer än fyra år sedan som arbetet med ett nytt stall startade. Vi skulle ha varit klara 2013, upplyser Christer Gustafsson.

Under arbetets gång har planerna ändrats. Platserna i stallet för hästarna har minskats från drygt 50 till 40 i de senast reviderade planerna.

Inne i lokalerna möter vi hästtjejerna Valentina Smeds, 13 år, Linn Sundqvist, 11 år, och Alicia Carlgren, 15 år, som ska leda ut hästen Dennis. Att lokalerna är gamla och slitna syns tydligt, men det bekommer inte de tre tjejerna.

– Det är jättekul att vara här, helt enkelt, säger Valentina.

De har hört talas om det ständigt uppskjutna stallbygget, men har inte funderat så mycket på det.

– Men jag har sett ritningar. De satt uppe på en vägg, säger Alicia.

De tre tjejerna är precis så som Christer Gustafsson har beskrivet klubbens hästintresserade: De är här för hästarnas och ridningens skull och står därför ut med att lokalerna är gamla och trånga.

– Ja, tjejerna är fantastiska. De löser alla problem som dyker upp på grund av bristen på bra lokaler. Allt fortsätter att fungera, säger Christer Gustafsson.

– Kanske är det därför som de brukar bli ganska attraktiva på arbetsmarknaden. Här har de lärt sig att arbeta självständigt och lösa problem.

Hoppfull. Ska bygglovet för stallet klubbas den här månaden? Christer Gustafsson, ordförande, har inte slutat hoppas.

Mer läsning

Annons