Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD kräver att hovrätt gör rätt

Hovrätten dömde två västeråsare till fängelse – och begick därmed rättegångsfel. Nu måste rättegången göras om.

Annons

De två västeråsarna, 36 och 37, åtalades i juli 2010 vid Stockholms tingsrätt, misstänkta för att tillsammans med flera andra män, bland annat en 59-årig man från Hallstahammar ha begått grova skattebrott och bokföringsbrott.

Stockholms tingsrätt friade Hallstahammarsbon, dömde 37-åringen till villkorlig dom för bokföringsbrott och 36-åringen till ett halvårs fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott

Hovrätten friade återigen Hallstahammarsbon men skärpte straffen för de båda västeråsarna. 36-åringen fick ett år för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, 37-åringen två år för bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till grovt skattebrott.

Men det är hovrättens formuleringar som fått de båda västeråsarnas advokater att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen. Hovrätten skriver nämligen att de båda männen döms för att genom grov oaktsamhet ha begått skattebrotten.

Och det har inte åklagaren påstått – åklagaren har endast påstått att de båda männen haft uppsåt att begå brotten.

Högsta domstolen beviljade prövningstillstånd och har nu funnit att hovrätten gjorde fel. Man får inte dömas av domstol för någon annan gärning än den åklagaren väckt talan för och som rättegången gällt.

Därför måste Svea hovrätt nu göra om förhandlingen mot de båda västeråsarna.

Mer läsning

Annons