Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedersvakt vid bröllopet

Kristina Bawér, Västra Aros Lottakår, är en av många som under lördagen kommer att ingå i hedersvakten för bröllopsparet.

Annons
Snart i tjänst. Kristina Bawér är en av många medlemmar av de många olika frivilliga försvarsorganisationerna som kommer att synas längs kortegevägen där de bildar häck och hedersvakt. Här i trängseln på Västerås Central på lördagsmorgonen.

- Jag vet exakt var jag ska stå - mellan Dramaten och Riche, säger Kristina Bawér som i sin blå lottauniform strax före klockan nio på lördagsmorgonen väntar på niotåget till Stockholm.

Hon är inte ensam på den långa perrongen vid spår 1 - flera hundra väntar att få stiga på tåget som dagen till ära inte har reserverade platser (för att minska irritationen ombord om det blir fullt).

Kristina Bawér har varit Lotta - alltså medlem av den frivilliga försvarsorganisationen Svenska Lottakåren - sedan 1972. Lottakåren är Sveriges största frivilliga försvarsorganisation och är förutom frivillig även ideell.

Lottakåren utbildar för uppgifter såväl inom den civilia krisberedskapen som det militära försvaret.

Längs kortegevägen kommer militärer från samtliga försvarsgrenar och från de frivilliga försvarsorganisationerna att bilda hedersvakt och häck. Kristina Bawér är en av 97 lottor som finns på plats.

- Kronprinsessan är Lottakårens höga beskyddare, och idag är det Lottakåren som betalar tillbaka lite av det engagemang kronprinsessan lägger ner för oss, säger Kristina Bawér.

Västmanlands Hemvärnsbataljon kommer också att synas längs kortegevägen. Västra Aros Lottakår och Köpings Lottakår likaså.

Mer läsning

Annons