Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela den svenska grisnäringen svajar

Grisgårdar som läggs ner, slaktsvin som körs till Tyskland och smågrisar som körs till Polen. Det är svajigt i svensk grisnäring just nu.

Annons

Scan säger upp kontrakten med 17 producenter och drar drastiskt ner på antalet slaktade svin. I Sydsverige ska cirka 3 000 grisar köras till tyska slakterier.

– Ja, det har pågått i någon månad och har samma grundorsak som transporten till Polen. Det som skiljer är att grisarna till Tyskland går till ett slakteri men de i Polen ska ju ändå bo där i tre månader, säger Axel Sannö, veterinär på Svenska Djurhälsovården AB i Uppsala.

Vad är problemet med det?

– De har en helt annan djurskyddslagstiftning i Polen. Man får ha fler djur i samma box, det finns inga krav på halm och är ofta helspaltgolv i boxarna. Sedan är smittskyddsläget är ett helt annat, där finns till exempel PRRS och svindysenteri.

Sannö pekar på långsiktiga problem för grisnäringen. Sedan EU-inträdet 1995 har antalet slaktade svin per år sjunkit från 4 miljoner till 2,5 miljoner. Det beror inte på att svenskarna äter mindre fläsk utan på att vi äter mer importerat, i dag cirka 35 procent.

Och det räcker inte att titta i frysdiskarna. Det mesta är ”anonymt fläsk” som hamnar i storkök, restauranger och färdigmat där ursprungslandet oftast inte redovisas.

Läget är allvarligt och det understryks av att landsbygdsminister Eskil Erlandsson i dag, onsdag, bjuder in branschens aktörer till ett krismöte.

Mer läsning

Annons