Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högerextrema mer aktiva i länet

Högerextrema aktiviteter ökar i Västmanland. I Västerås är Svenskarnas parti mest aktiva.

Annons

Tidningen Expo granskar varje år vad som sker inom rasideologiska grupper och ger ut en rapport.

I Västerås noterades 51 aktiviteter under 2012. Merparten stod Svenskarnas parti för. De delar ut flygblad, sätter upp klistermärken och banderoller, håller torgmöten, ordnar egna möten med mera.

– Att sätta upp klistermärken kan låta oskyldigt men de sätts ofta upp nära gymnasieskolor, säger Anna- Sofia Quensel, researcher på Expo.

Svenska motståndsrörelsen, som var med i upploppen i Kärrtorp senaste helgen, har haft fyra aktiviteter i Västerås. I Västmanland har Expo mätt 85 högerextrema aktiviteter under 2012, en ökning med 24 jämfört med året innan.

Generellt i landet har aktiviteterna ökat, efter en nedgång 2008–2011, enligt Expo.

Västmanland utmärker sig i undersökningen som ett län med många högeraktiviteter i relation till folkmängden. Västerås är en av de fem städer där flest aktiviteter förekommer.

Daniel Lindström, polisinspektör på kriminalunderrättelsesektionen, säger att Svenskarnas parti har åtta–tio aktiva personer i Västerås. Svenska motståndsrörelsen har en–två personer.

Här finns också Nordisk ungdom och Nationaldemokraterna representerade.

Vad är Expo?

Stiftelsen Expo kartlägger, granskar och informerar om högerextrema och rasistiska tendenser. Tidskriften Expo kommer ut fyra gånger per år.

Expo ger varje år ut en rapport om den svenska vit maktrörelsen.

Mer läsning

Annons