Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre hyra hosprivat hyresvärd

Hyrorna i privatägda hyreslägenheter i Västerås höjs med 2,8 procent i snitt år 2011. Det är resultatet av årets förhandlingar.

Annons

För den som har en hyra på 4 500 kronor innebär en höjning med 2,8 procent att hyran höjs med 126 kronor.

Tidigare i år stod det klart att hyreshöjningen för boende i Mimers lägenheter blir 2,1 procent med vissa undantag för nyproducerade lägenheter. Tidigare i år har de kommunalt ägda bostadsföretagens hyror varit normgivande även för privata hyresvärdar – men från och med i år är så inte fallet.

De allmännyttiga bostadsföretagen i landet har nu mist sin roll som hyresnormerande. I stället ska hyressättningen utgå från alla kollektivt förhandlade hyror.

Uppgörelsen som nu gjorts mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna innebär höjd hyra mellan 2,1 och 3,0 procent i generell höjning för de flesta lägenheter. Utöver det kan extra avgifter tillkomma för stadsnätsanslutning eller standardhöjande åtgärder.

Den högre höjningen för de privata hyresvärdarna kan förklaras med att Mimers hyresgäster inte har lägenhetsunderhåll inkluderat i hyran.

– Med fastighetsägarna har vi utgått från en generell bedömning av den allmänna kostnadsutvecklingen på orten, säger Alf Mölleryd, förhandlare vid Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

En tung post är kostnaden för fjärrvärme som på två år stigit med 13 procent.

Under år 2011 ska Fastighetsägarna, Mimer och Hyresgästföreningen gemensamt se över hyressättningen i hela Västerås.

Mer läsning

Annons