Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan i fusktopp förra året

Mälardalens högskolas studenter fuskade näst mest bland Sveriges lärosäten år 2011 enligt Högskoleverket. Senast den 29 oktober i år blev tre studenter avstängda från Högskolan.

Annons

Plagiering är nationellt sett det mest förekommande fusket enligt Högskoleverkets rapport från i år. Två av de tre senast avstängda studenterna på Mälardalens högskola anklagades för att ha plagierat material de sedan använt för att skriva hemtentamen.

Åsa Winkler är skoljurist på Mälardalens högskola och säger att situationen nu är i förändring till det bättre.

– Det ser ut som att ¿trenden har vänt. Siffrorna för fusket är lägre nu än de var vid samma tidpunkt förra året. Utvecklingen går precis som vi vill. I början av 2009 började vi jobba aktivt med fusk, säger Åsa Winkler.

År 2009 tog Högskolan fram handlingsordningen. Ett verktyg för högskolepersonal som lyfter frågan om fusk, ¿Högskolans disciplinnämnd samt förebyggande åtgärder. ¿Utöver det uppmärksammades webbtjänsten Urkund som erbjuder automatiserad plagiatkontroll sedan 2004. Vidare har lärare gått kurser angående upphovsrätt och formulerandet av bättre tentamensfrågor.

– Nästan alla ärenden rör plagiering och urkund, det handlar nästan aldrig om salstentor. Majoriteten av de som fällts av disciplinnämnden på Mälardalens högskola är ¿kvinnor, säger Åsa Winkler. Kvinnor utgör 66 procent av skolans studenter.

Av Mälardalens högskolas 8¿021 helårsstudenter gjorde 0,75 procent sig skyldiga till fusk år 2011. Detta resulterade i 58 avstängningar och två varningar.

Mer läsning

Annons