Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan vill börja med övningsskolor

Regeringen vill pröva en ny form för lärarutbildning med så kallade övningsskolor och övningsförskolor där lärarstudenter kan få praktik under utbildningen.

Annons

Riksdagen har, enligt skolminister Jan Björklunds västmanländske partikollega och riksdagsledamot Roger Haddad, avsatt 40 miljoner kronor för en försöksverksamhet där universitet och högskolor som bedriver lärarutbildning kan ansöka om att få vara med i försöksverksamheten med övningsskolor/övningsförskolor.

Mälardalens högskola har redan ansökt.

– Även om vi inte antas till försöksverksamheten kommer vi att starta en sådan form ändå, säger Anders Garpelin, professor i pedagogik vid Mälardalens högskola.

Skillnaden mellan dagens system med så kallad verksamhetsförlagd utbildning blir att övningsskolorna – ”lärarutbildningsskolorna” föredrar Mdh att kalla dem – blir något färre till antal än de skolor som i dag tar emot lärarstudenter.

Men Mdh:s system blir också annorlunda mot regeringens förslag om övningsskolor:

– Vi vill att all praktik förläggs till lärarutbildningsskolorna. Regeringens förslag innebär att endast hälften av studenterna får plats på en övningsskola, det skapar olika förutsättningar för olika studenter, vi vill att alla ska ha samma förutsättningar, säger Anders Garpelin.

Det nya systemet ska i så fall införas för nya studenter - befintliga studenter fortsätter enligt tidigare utbildningssätt.

Mer läsning

Annons