Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtflygande och högljudd dag

En högljudd blandning av rökridåer och jakt-attack-spaning stod bland annat på programmet under söndagens flygdag på Hässlö.

Annons

Vädergudarna var vänliga mot flygarfolket den här helgen och i den gassande solen lät den talrika publiken sig roas av flygplan i alla tänkbara storlekar och modeller både på backen och i luften. För bilintresserade så visade Camaroklubb Sweden också upp tio bilar från olika generationer.

Man behöver inte vara speciellt intresserad av flygplan för att entusiastiskt dras med under flyguppvisningarna. Roll Out 2010 var varierande och ett av huvudnumren var när konstflygaren Jacob Holländer bjöd på avancerad flygning med rök som extra effekt. I lite lugnare takt visade skolflygplanen SK16 upp sig.

Lugnt gick det också till när Ryanairs Boeing 737 lyfte mot London som en lite skojig punkt i programmet. En mäktig syn att se det stora planet lätta från marken.

Desto mer action i hisnande hastigheter och med hiskliga ljudeffekter fick publiken i finalnumret. Det var flygaren Martin Hansson från F17 i Ronneby som showade i fjärde generationens jetplan – Jas 39 Gripen. Marken vibrerade när Jas tog fart och lyfte och luften fylldes av ett dån. Pilotens tvära vändningar och vertikalflygningar fick det att hisna i magen på besökarna.

När Roll out-showen var över fortsatte familjefesten med utställningar, korv-ätning och glada barn som kastade modellplan runt huvudena på publiken.

Gammalt och nytt. Svenska flygvapnets gamla skolflygplan SK16 visade upp sig medan Ryanairs Boeing 737 försvinner mot London i bakgrunden. Foto: Per Groth
Extrem. Extremt snabb, extremt högljudd och extremt galen flygning. Jas 39 Gripen fick avsluta Roll Outshowen 2010.
Kul Kalle. Maria Sidenström, 4 år, tog sig en tur i trampflygplanet Kul Kalle inne i utställningshallen.
Modellbygge. Isabel Eriksson, 3 år, fick hjälp av Cecilia Åhlander att bygga ihop ett litet modelflygplan.
Lyckostund. Benny Andersson från Surahammar fick sin barndomsdröm uppfylld när han provsatt ett Saab 37 Viggenplan.
Veteran. Bengt Langser njöt av flyguppvisningen och blev lite nostalgisk. På 1950-talet flög han en del av de här maskinerna inom flygvapnet och kände till flygplanen väl.
Mot London. Ryanairs avgång mot London blev på söndagen en del av Flygdagens program.

Mer läsning

Annons