Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck för svarttaxi 

Åtta till tolv personer bedriver regelbundet olaglig taxiverksamet i centrala Västerås

Annons
Omfattande myndighetssamverkan. Polisens samarbete med åklagarmyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan, kommunen och länsstyrelsen har fortsatt sedan razzian 2005.foto: martin bohm

Svarttaxiverksamheten i Västerås fortsätter i oförminskad skala. Ett gäng på uppemot tolv personer tros ligga bakom den kontinuerliga verksamheten.

I februari skrev VLT om svarttaxiverksamheten i Västerås.

Då upplevde de större bolagen att verksamheten hade kommit tillbaka sedan den stora svarttaxirazzian 2005.

I dag, ett halvår senare, säger bolagen att situationen är oförändrad sedan i våras.

Enligt polisen är det i dagsläget cirka åtta till tolv personer som mer eller mindre regelbundet bedriver svarttaxi i och omkring centrala Västerås. Runt den skaran åkare kan knytas ett flertal mer eller mindre friåkare som kör någon gång ibland.

– De finns en påtaglig närvaro av svarttaxibilar i Västerås centrum. De har lärt sig polisens arbetsmetoder och de står bokstavligen och hånar oss seriösa förare, säger Karim Mekayssi, ägare till Volubilis taxi.

Från polisens sida har man i flera år haft kontinuerliga spaningar på svarttaxiverksamheten. Det ledde i våras till tre färdiga utredningar som inom kort ska lämnats till åklagarmyndigheten. Ett av fallen rör en person som tidigare blivit dömd för att ha bedrivit svarttaxiverksamhet.

–Vi följer de här människornas närvaro så fort vi har resurser över. Svarttaxi är ett prioriterat område, säger Tommy Redefalk som är biträdande chef för polisens trafikenhet i Västmanland.

Hos Taxi Exact, som är en del av Sverigetaxi, hoppas man att folk, för sin egen säkerhets skull, inte väljer att ta svarttaxi hem från krogen.

– Det är personer som är kriminellt belastade som kör de här bilarna. Åker du med de här förarna saknar du all form av skydd, säger Ralph Laingren, vd Taxi Exact.

Mer läsning

Annons