Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon hjälpte skadade i Haiti

Västeråsaren Gunnel Nordlander, sjuksköterska och barnmorska, kom till Haiti och Port-au-Prince fem dagar efter jordbävningen den 12 januari.

Annons
Gunnel Nordlander, sjuksköterska och barnmorska från Västerås, gör en rutinundersökning av en baby i det jordbävningsdrabbade Haiti. FOTO: PRIVAT

Under fyra veckor tog hon och de fyra kollegorna i hennes mobila team emot 3 000 skadade bland ruinerna. Se Gunnels egna bilder genom att klicka på bildrutan nere till höger.

Det första Röda korslägret för delegater. Här bodde Gunnel Nordlander och hennes kollegor de första dagarna. Ibland vaknade de av efterskalv på natten och av människor som skrek av rädsla för skalven.
”Pojkens ben sattes i rätt läge och vi lade en skena på baksidan, förhoppningsvis kommer benet att läka rätt, men han kommer nog att få men. Det var en konstig känsla när de bara bar iväg honom direkt efteråt, och att man inte visste var han tog vägen, om de hade någonstans att ta vägen ”
Gunnel Nordlander gör en rutinundersökning av en baby.
”En flicka med skabb får hjälp på mottagningen. Många barn hade skabb till följd av att de sov ute och levde nära inpå skabbangripna husdjur. Flickans mage är uppsvullen och det beror förmodligen på en kombination av undernäring och att hon har mask. Vi avmaskade många barn”
Haitiska Röda korsets huvudkontor i Port-au-Prince. ”Det var ett av ställena som vi återkom till och vi höll till på gården. Det var många som kom dit för att de visste att där låg Röda korset. Vi var väldigt rädda för ras när det kom efterskalv och vi höll oss långt från huset.”
En provisorisk mottagning i Port-au-Prince.
”En pojke som några personer kom bärandes på, han hade en lårfraktur”
Volontärer från Röda korset på Haiti hjälpte till i de tillfälliga läkarna mottagningarna. ”Den blonda kvinnan till höger heter Monika Hörling och är narkossköterska från Stockholm, hon var ett bra stöd för mig och hon hade varit ute mycket på insatser”
Efter en tid upprättades ett mer strukturerat läger för Rödakorspersonalen, med större sovtält och riktiga kökstält.

Mer läsning

Annons