Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund svårt skadad vid vargattack

Nioåriga bordercollien Tony blev vargbiten i halsen, buken och ljumsken. Nu överväger jaktvårdskonsulenten Lars Björk att ansöka om skyddsjakt.

Annons
Revs av varg. Bordercollien Tony skadades i slagsmål med vargar och vårdas nu på Strömsholms djursjukhus.

Bordercollien har vårdats på Strömsholms djursjukhus för skador han fick i fredags när han drabbade samman med två vargar.

Det skedde nära en gård i Gullarsbo, mellan Svanå och Ramnäs, där hunden vistas om dagarna när hans matte Marita Lindström arbetar.

– Det verkar som att han kommer att klara sig, veterinären har kunnat ta bort dränaget ur buken, säger Marita Lindström.

Hunden hade allvarliga bettskador. Bukhinnan hade perforerats på nio ställen.

Tonys dagmatte och husse är fårägare. De märkte att något inte var som det skulle i fredags. Fåren stod hoptryckta i en klunga i hagen. När paret gick ut för att undersöka saken smet Tony ut, liksom parets egen schäfer.

Hundarna hade fått vittring på två vargar som befann sig bakom vedboden.

Vargarna och hundarna försvann in i skogen. Paret såg inte såg vad som hände, men hörde ljud av slagsmål. Efter fem minuter kom Tony tillbaka ensam.

Det dröjde ytterligare 20 minuter innan parets egen schäfer visade sig igen. Den hade klarat sig oskadd men när lugnet lade sig upptäckte man att Tony var skadad.

När Marita Lindström kom till gården var han påverkad av skadorna och smärtan. Hon tog Tony till veterinär.

Hon är övertygad om att vargarna hade bitit ihjäl hennes bordercollie om det inte varit för schäfern.

Nu hoppas hon att Tony kan komma hem snart. Förhoppningsvis redan i dag eller i morgon. Om och när han blir frisk har hon inga betänkligheter att låta honom vistas på samma gård igen.

– Absolut vågar jag det, det var en ren olyckshändelse att hundarna smet ut.

Hon känner inget agg mot vargar, men tycker att individer som vågar sig nära hus och människor bör avlivas.

– Normala vargar rör sig inte bland människor. Men vargarna i det här reviret är inte normala. De stryker omkring nära husen. Jag har själv sett dem två gånger.

Jaktvårdskonsulenten Lars Björk från Svenska Jägareförbundet inspekterade bett-skadorna.

– Det är varg, ingen tvekan. Han är biten tvärs över.

Det är vargar ur Skultuna-Västerfärneboreviret som orsakat skadorna, säger han. Kullen består minst av ett föräldrapar och sju valpar.

Lars Björk överväger att ansöka om skyddsjakt. Han ska diskutera saken med Lantbrukarnas riksförbund, som för fårägarnas talan.

Före jul beslutade regeringen om vissa förändringar kring skyddsjakt. Enligt Lars Björk ska Naturvårdsverket bli generösare med att bevilja skyddsjakt, men det har inte specificerats närmare vad det innebär.

De gamla reglerna krävde antingen minst fyra angrepp på hundar eller fyra angrepp på får. Skultuna-Västerfärneborevirets vargar har stått för tre mot hundar och två mot får.

– Det här kan vara ett bra tillfälle att testa vad regeringens beslut betyder.

Att hundarna jagade efter vargarna gör ingen skillnad. Naturvårdsverket räknar det ändå som ett angrepp, enligt Lars Björk.

Mer läsning

Annons