Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur hör du egentligen?

Under hela tisdagen fram till 18.00 kan västeråsarna gratis testa sin hörsel i en mobil hörselklinik vid Melkertorget i Skrapans skugga.

Annons
Snabb kontroll. En snabb och enkel kontroll – några pip i lurarna – och Mia Gårdhagen Söderstam kan kontrollera att Roshanak Kiani från Hörsam hör signalerna utmärkt. För den som inte klarar det inledande provet görs ett grundligare test inne i bussen, också det gratis.

I ett samarbete mellan Oticon, ett privat företag som tillverkar hörselhjälpmedel, och Hörsam, en privat kedja av hörselkliniker med verksamhet bland annat i Västerås turnerar bussen runt Sverige (tidvis med andra privata hörselkliniker i samverkan).

Testerna är helt gratis:

– Varje dag testar sig 120-130 personer. Väldigt många visar sig ha hörselnedsättningar, säger Mia Gårdhagen Söderstam vid Oticon.

Hon framhåller att Sverigeresan för bättre hörsel, som projektet kallas, och de privata kliniker som deltar, ska ses som ett komplement till landstingens hörselmottagningar, men att syftet är att folk ska få testa sin hörsel helt gratis:

– Att inte höra – det är ett stort folkhälsoproblem.

I morgon onsdag finns bussen vid Tuna Park, Eskilstuna. Den 21/6 återkommer bussen till Melkertorget, då i samverkan med Audionomerna.

Mer läsning

Annons