Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska en sugga se ut?

Var med och designa stadens betongsuggor.

Annons

Lejon i Stockholm, får i Visby och getter i Gävle. Nu är det Västerås tur att få egendesignade betongsuggor – och det är västeråsarna som ska stå för formgivningen.

Ett första förslag om att ge suggorna nya former lades fram av Västeråsalliansen redan 2011. Tanken är att betongklumparnas nya design ska återspegla stadens historia och profil. Hur suggorna ska se ut avgörs genom en designtävling.

Tekniska nämnden har hela tiden varit kritisk i sin bedömning och menat på att suggorna ska utformas av någon med erfarenhet, exempelvis en konstnär eller designer. Anledningen är att betongklumparna måste uppfylla vissa utformnings- och funktionskrav.

Men efter torsdagens debatt och jämna votering i kommunfullmäktige (där 31 röstade för förslaget och 30 emot) står det nu klart att det är västeråsarna som ska designa betongsuggorna. Med det även inräknat alla konstnärer och formgivare bosatta i Västerås.

-Alla, från glada amatörer till proffs, är välkomna att skicka in sina tävlingsbidrag, säger Maria Lindelöf, KD, en av fyra personer som står bakom motionen.

Än så länge är det inte klart när tävlingen kommer att starta eller hur den kommer att genomföras.

-Men förhoppningsvis kommer den igång fram mot sommaren, hälsar Maria Lindelöf.

Följ Twitter-flödet här intill.

:

Mer läsning

Annons