Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur skriver VLT om tonårsmordet?

En 16-årig flicka har dödats, en familj är i djup sorg. Den misstänkte gärningsmannen är också 16, och har också familj. Mötet mellan två unga människor har slutat i en tragedi. Vilket ansvar tar VLT för nyhetsförmedlingen?

Annons

Här är några frågor och försök till svar om VLT:s linje:

VLT berättar för lite tycker jag. Vet VLT ens hur mycket som cirkulerar om detta på internet?

– VLT vet ofta och även i det här fallet långt mer än vad vi berättar. Våra reportrar följer också vad som sprids på olika forum på internet. Även de är källor för oss, som vi likt andra ska granska kritiskt. Brott utreds av polisen, inte av VLT.

Vår roll är att informera och granska, vi undanhåller inte information men vi undviker information som är osäker, inte är relevant eller som kan skada människor. Det gör vi eftersom vi finns här i morgon också. Vi måste stå både för vad vi gör i dag och för vad vi gjorde i går.

Andra tidningar visar bilder av flickan och berättar vad hon heter. Varför gör inte VLT det?

– Vi vill undvika att snabbt och forcerat skapa en brutal närgångenhet kring en sådan här tragedi. När det gäller minderåriga krävs särskild hänsyn.

Varför visar inte VLT bild på flickan, kvällstidningarna gör det.

– VLT var tidigt i kontakt med flickans föräldrar, de vill inte att tidningen visar bilder av flickan. VLT tar hänsyn till det.

Jag har hört att vissa läsarkommentarer på vlt.se om flickans död inte blir publicerade av er. Stämmer det?

– Ja det gör det. Vi bär ansvar för allt som publiceras.

Varför intervjuar ni inte familjen?

– Inte i det akuta skede som varit. Av omtanke med dem och utifrån den kunskap och erfarenhet vi skaffat oss om människor som är i chock och djup sorg.

Varför visade ni en bild från brottsplatsen där polisen bär bort flickan, båren skymtar i bilden. Den var osmaklig och opassande, dålig respekt för flickans föräldrar.

– Vi tycker inte det, och just denna publicering förankrades i nära dialog med familjen.

Varför ska jag läsa VLT när jag kan få fler uppgifter via andra källor?

– Vi står för det trovärdiga urvalet, menar vi. Det finns kanaler som urskiljningslöst sprider en osorterad blandning av fakta, rykten och rena påhitt. Våra läsare ska kunna lita på att VLT anstränger sig för att vara korrekt och relevant.

Vår nyhetsförmedling ska också ta hänsyn till de människor vars hela tillvaro skakas av den här händelsen. Sedan kan du läsa VLT och vlt.se av ytterligare ett skäl: Vi är först med lokala nyheter.

Det var vi också denna gång. Den här rollen har västeråsarna och VLT format och finslipat tillsammans i 179 år (VLT startades 1831) – varje dag.

Detta förtroende ska inte rubbas av vare sig tekniksprång som internet eller hur andra medieaktörer väljer att bete sig.

Mer läsning

Annons