Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäster slipper chockhöjning

Hyresgäster på Karlavagnsgatan i Västerås kan slippa att få sina hyror höjda med upp till 79 procent i år.

Annons

Efter starka protester har hyresvärden Rikshem gått med på att lägga renoveringen på olika nivåer. Bland annat ska inte alla kök rivas ut och renoveras.

Hyresgästerna får i viss mån bestämma själva vilken renoveringsnivå det ska bli i lägenheten.

- Vi ser det här som en halv seger, i alla fall, säger Tarja Vetterlund, en av hyresgästerna.

Hon tillägger att ingen kan veta var det hela slutar, eftersom förhandlingarna mellan Rikshem och Hyresgästföreningen fortsätter. Men hon är ändå glad över att renoveringen kan läggas på olika nivåer.

- Det är ju heller inte bra, varken för hyresgästernas ekonomi eller för miljön, att man river ut fullt funktionsdugliga kök och golv. Vi har ju stridit för att det ska vara valbart.

Husen behöver viss renovering. Striden har gällt om hur mycket det får kosta för hyresgästerna. Rikshems första renoveringsplaner var mycket ambitiösa och innebar upp till 79 procent höjning av hyran.

Hyresgästerna protesterade. En hel del boende ansåg att de skulle tvingas flytta efter renovering och hyreshöjning. En fulltecknad protestlista och skyltar i fönstren, med texten "Har vi råd att bo kvar?" följde.

Rikshem gjorde en liknande kompromiss i Rikshems hyreshus Gränby i Uppsala. Också där skulle hyrorna ökas kraftigt, men renoveringen gjordes valbar.

Mer läsning

Annons