Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Västerås fårbarn steka sig

Stäng alla solarier i kommunal regi, uppmanar Strålsäkerhetsmyndigheten. Men i Västerås funderar man fortfarande.

Annons

Att sola i solarium bidrar till en ökad risk för hudcancer och Strålsäkerhetsmyndig-heten avråder sedan länge allmänheten från att använda solarier.

– Man vet att det finns en hög risk med solarier och solarier har ingenting med friskvård att göra. Att erbjuda medborgarna att sola solarium i badhusen är i princip samma sak som om kommunen skulle sälja cigaretter och ha bås där folk kunde sitta och röka i simhallen, säger Ulf Wester, strålskyddsinspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

I Västerås finns kommunala solarier både på Lögar-ängsbadet och Kristiansborgsbadet. I nuläget finns inga planer på att ta bort solarierna, men saken ska diskuteras. I dag kan vem som helst använda dem, oavsett ålder.

– Vi lutar åt att införa en 18-årsgräns, men har inte beslutat något än, säger Monica Björk, direktör för teknik- och idrottsförvaltningen som ansvarar för badhusen.

I Stockholm har kommunen redan bestämt att avveckla alla kommunala solarier före år 2011 och Strålsäkerhetsmyndigheten välkomnar fler att följa efter.

– Det är bra att kommunerna vet om riskerna och väger in om de vill utsätta medborgarna för dem, säger Ulf Wester.

Mer läsning

Annons