Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida lär elever för livet

På Fredriksbergsskolan på Råby arbetar lärare och elever med Ida-projektet och just nu arbetar de med att överbygga kulturkrockar.

Annons
Vänskap på schemat. Rana Saad Khazaal undervisar elever i klass sex om vänskap, som är en viktig del i Ida-projektet på Fredriksbergsskolan på Råby.

50 procent av skolans elever består av invandrare som har arabiska-, kurdiska och somaliska som modersmål. Därför arbetar skolan mycket med de kulturkrockar som kan uppstå mellan eleverna.

Skolan försöker också engagera föräldrar till eleverna så mycket som möjligt.

Två som har hjälpt skolan en bra bit på väg är Rana Saad Kahazaal som jobbar inom Ida-enheten och Prshing Khalia som är språkstödjare och matematikledare. I går arbetade de med elever i femte klass på Fredriksbergsskolan. Temat för lektionen var ”vänskap”.

– En vanlig livskunskapslektion, säger Rana Saad Kahazaal och delar ut ett papper med oavslutade meningar som: ”En god vän ska vara.., Vad gör en god vän.., Hur gör en god vän...”, och så vidare.

Barnen får en och en gå och ställa sig längst fram i klassrummet och avsluta en av sina meningar om hur en god vän ska vara inför sina klasskamrater. Därefter får eleverna komma med positiva kommentarer om den klasskamrat som läste upp meningen.

– Det är viktigt att sprida glädje och att tänka på hur man säger saker och vad man säger, säger Britt-Marie El Natour, lärare i klassen.

Alla elever är väldigt duktiga, om än lite nervösa.

– Alla föräldrar vill sina barn väl. Vi vill bygga upp en relation även till föräldrarna och vi har turen att ha väldigt engagerade lärare på den här skolan, säger Karin Stålhammar, lärare på skolan.

Mer läsning

Annons