Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idolträff på sjukhuset

Henrik Eriksson fick ett idolmöte med Johan Tornberg i födelsedagspresent.

Annons

Barnen i Petö-föreningen hade petöträning på Eriksborg i förmiddags.

En av deltagarna, Henrik Eriksson, fyllde 10 år i dag. Dagen till ära assisterades han av före detta VIK-hockeytränaren, Johan Tornberg, som är en av hans idoler.

– Han är lite min idol, men inte en sån där jättestor. Men han har gjort bra tränarjobb i VIK och jag tycker om dem, säger Henrik Eriksson.

Henrik Eriksson berättar att Johan Tornberg är fjärde i ordningen på idollistan. Lidström, Foppa och Zäta kommer före. Men Johan Tornberg känner sig ärad ändå.

– Det är jätteroligt och svårt att förklara i ord, säger han.

Henrik Eriksson har tränat enligt Petömetoden sen han var 2 år. Han upplever att träningen haft en stor betydelse för hans utveckling.

– Jag hade inte varit där jag är i dag om det inte vore för träningen, säger han.

Johan Tornberg blir rörd av Henrik Erikssons ord.

– Det är en sån grej som gör att man vill vara med på plats och påverka. Det här är inte sista gången jag är här. Jag vill vara med och se framstegen, säger han.

Efter träningen firades Henrik Eriksson med saft, bulle och tårta. Hur han skulle fira resten av dagen visste han inte.

– Det är bara att ta det som det kommer, säger han.

Petöpedagogik

Petö kallas även för konduktiv pedagogik. Metoden utvecklades i Ungern på 1950-talet av Andreas Petö. Träningen riktar sig till barn och vuxna med olika rörelsehinder, främst cp-skadade, men även trafikskadade och strokepatienter. Målet är att rörelsehindrade ska bli så självständiga som möjligt, med hjälp av övningar sträcka musklerna samt träna motoriken. Institutet i Budapest, med en underavdelning i Birmingham, är det enda i världen som utbildar konduktörer enligt Petömetoden. Konduktörerna kommer till Västerås sju veckor per år.

Källa: VLT arkiv

Mer läsning

Annons