Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igelkottar klipps till döds på Haga

Det kryllar av igelkottar och harar i det höga gräset på kullarna på Haga. Men när kommunen väntar för länge med att klippa gräset är det många av dem som stryker med.

Annons

Att grönområdena på Haga är ett populärt tillhåll för de vilda smådjuren är allmänt känt. Men när sommaren kommer och gräset på kullarna växer sig högt lever hararna och igelkottarna farligt. Kommunen låter nämligen ofta gräset växa sig högt, och när det väl klipps är det inte ovanligt att gräsklipparen även tar död på ett uppskrämt djur.

– De låter det bli 30–40 centimeter högt. När de väntar så länge hinner djuren tro att det är säkert att vara där. När de sedan hör klipparen kryper de ihop av rädsla och blir ihjälklippta, säger Susanne Nilsson som bor i området.

Hon visar vägen till en nyklippt kulle precis vid Ica Haga där det mycket riktigt ligger en avklippt igelkott.

– Jag blir otroligt illa berörd av att se sådan. Antingen får de hålla gräset kort hela tiden eller så får de klippa med trimmer på kullarna, säger Susanne Nilsson.

Ulf Palm, kommunikationsstrateg på Västerås stad, säger att det här är ett problem som han inte hört talas om tidigare och att det troligen fär svårt att göra något åt.

– Det skulle bli ohyggligt dyrt att klippa oftare. Gräsklippning kostar redan staden 8 miljoner kronor om året.

upprörda. Susanne Nilsson och sonen Mats är ledsna över vad som händer med djuren.Foto: Per G Norén

Mer läsning

Annons