Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilska efter beslut om neddragningar

Beslutet är fattat. Daglig verksamhet för funktionshindrade dras ned med 6,9 miljoner kronor eller motsvarande 8,5 procent. Protesterna från personal och deltagare i verksamheten hjälpte inte.

Annons
Stort intresse, Deltagare och personal i daglig verksamhet var på plats när nämnden för funktionshindrade skulle fatta beslut om minskade ersättningar. ”Alla här är arga”, sade en av besökarna.

-Det är ingen besparing, det är en återställning till hur det var för ett år sedan, sade Magnus Edström (MP), vice ordförande i nämnden.

Lokalen var välfylld och många av de berörda ställde frågor och beskrev sin oro, under allmänhetens frågestund i början av sammanträdet.

-Alla här är arga. Vi tycker det här är dåligt, väldigt dåligt, sade en av besökarna.

Beslutet fattades efter att tjänstemän redogjort för alla turer kring införandet av valfrihet i daglig verksamhet. Ersättningsmodellen ändrades, hjälpbehoven hos mer än 400 deltagare bedömdes och placerades i nivåer. Modellen infördes 1 januari 2011. Senare under året gjordes nya bedömningar och många deltagare flyttades upp i vårdnivå. Då började det att kosta pengar, så att budgeten riskerade att spräckas. Därför kom förslag om neddragningar.

De politiska blocken hade olika syn på hur problemet skulle lösas.

De rödgröna ville hålla sig inom nämndens budgetramar och slå fast en neddragning. Alliansen ville istället begära mer pengar från kommunstyrelsen.

-Ni smiter undan ett obehagligt beslut, sade Magnus Edström (MP) till alliansen.

-Vi har ingenting att förhandla om. Nämnden är underfinansierad, sade Maria Lindelöf (KD).

Vid omröstningen vann de rödgröna och därmed sänkning av ersättningen med 8,5 procent. Dessutom ska starten av en gruppbostad framflyttas med två månader.

Mer läsning

Annons