Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilska mot små förtöjningar

Både båtägare och försäkringsbolag protesterar mot förtöjningsanordningarna på brygga B ute på Tegeludden. Ägarna är rädda för att båtarna ska lossna, skadas och driva ut på sjön.

Annons
Bryggrädsla. ”Jag har ännu inte satt i min båt. Nu måste den i, men jag tar snart upp den igen. Jag litar inte på de nya klena förtöjningarna”, säger Anders Myhrman, båtägare. Han, och andra båtägarkollegor, är rädda för att deras båtar ska lossna, driva ut och förstöras.

– Titta här! Se hur ynkliga de är! säger båtägaren Anders Myhrman och pekar på några förtöjningsanordningar som beskrivs som förvuxna nyckelringar, enkelt inskruvade i bryggan. Nyligen byttes nämligen bryggan ut, men de gamla förtöjningarna flyttades inte över. De nya var mindre och glesare.

VLT:s reporter går därefter över till den andra, äldre, bryggan och kan konstatera att de gamla förtöjningsanordningarna är minst fem gånger större och har sex ordentliga bultar.

Anders Myhrman har tillsammans med andra båtägare klagat hos Västerås stad under våren, men utan resultat. Ett 50-tal båtägare berörs.

Lars Ericsson, tjänsteman på båtklubbarnas försäkringsbolag Svenska Sjö, har sett ringarna och är också kritisk mot den nya lösningen.

– Min bedömning är att det är klent, och det här kan bli dyrt för kommunen om båtar lossnar och skadas. Kommunen äger platsen. Då är det kommunen och inte båtägarna som har ansvaret.

Jens Persson, uthyrningssamordnare på Västerås stad håller inte alls med om klagomålen, utom möjligen att förtöjningarna är lite glest utsatta.

– De är inte svagare eller mindre än de andra. De har bara annat utseende.

Extra beslag, men bara av den nya sorten, kan däremot skruvas in i bryggan.

Mer läsning

Annons