Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrottsvåg skakar Bäckby

"Det känns ruggigt. Det är som en våldtäkt och det sätter sig i huvudet". Det säger ett av offren för den senaste tidens bostadsinbrott på Bäckby.

Annons

För två veckor sedan fick hans radhus påhälsning av tjuvar mitt på dagen. Tjuvarna hade rotat runt inne i bostaden och letat igenom alla lådor.

- De var inne när jag var på jobbet. Det hela är väldigt olustigt, säger han.

Och Bäckbybon VLT talat med är inte ensam om erfarenheten.

Sedan den 15 januari i år har 16 villainbrott rapporterats i Västerås. 14 av dem har skett i de västra stadsdelarna varav elva i kedjehus och radhus på Bäckby och Skälby.

Tillvägagångssättet har varit detsamma vid samtliga inbrott. Inbrotten har skett dagtid och tjuven eller tjuvarna har krossat en fönsterruta intill entrédörren och sedan stuckit in handen och öppnat dörrvredet. Väl inne har tjuvarna rafsat åt sig smycken, klockor, pengar, kameror, parfym och bärbara datorer – värdesaker som går lätt att bära med sig.

- Inbrotten följer samma mönster så allt tyder på att det är samma gärningsmän och att de är väl bekanta med området, säger Börje Strömberg, informationschef vid polisen i Västmanland.

Vid minst ett av inbrotten har en man i 20 till 25-årsåldern setts försvinna från platsen och enligt vittnen har även en kvinna synts till i samband med något av inbrotten. Enligt polisen prioriteras nu arbetet med att få stopp på inbrottsvågen.

- Polisen har spårsäkrat på alla ställen och håller lite extra bevakning i områdena. Än har vi inte lyckats härleda spåren till någon person men det är bara en tidsfråga, säger Strömberg.

För att motverka risken att drabbas uppmanas boende se över sina lås och byta ut lättöppnade dörrvreden.

- Det är också bra om grannar håller koll på varandra och hör av sig till polisen om främmande personer rör sig i området, säger Börje Strömberg.

Polisen rekommenderar också boende i området att sätta igång med mer organiserad grannsamverkan.

- I många bostadsområden finns numer bara en slumrande grannsamverkan och det är bra att få fart på den igen. Vi har goda exempel i området med flerfamiljshus på Bäckby där inbrott och skadegörelse nästan helt försvunnit sedan grannsamverkan satts igång.

Mer läsning

Annons