Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga böter för Oops

Fyra villaägare får böter för svartbyggen. Men Mikael Genberg straffas inte för sitt flytande pensionat.

Annons
Ett år till. Pensionat Ooops får ligga kvar vid Färjkajen ett år. I veckan reparerade man en mindre läcka i flytkroppen.Foto: Yngve Fredriksson

Byggnadsnämnden hade fem likadana ärenden på sitt bord i torsdags. Fyra av dem måste nu betala straffavgifter, allt från drygt 4 000 till nästan 25 000 kronor.

De fyra är villaägare som utan bygglov har byggt till sina hus eller byggt om sitt tak. Den femte är konstnären Mikael Genberg.

Han får inga böter alls för den nästan 100 kvadratmeter stora vindsvåningen. Skillnaden är att hans bygge är flytande.

Om man hade bedömt pensionatet som ett svartbygge skulle man först ha varnat Genberg. Då hade han hunnit flytta i väg det och därmed kommit undan böterna.

Däremot är det svårt att få permanent tillstånd för pensionatet i hamnen, påpekar Nora Kvassman på Stadsbyggnadskontoret. Och definitivt inte om det hade handlat om ett privatboende.

Ooops invigdes som hotell i juni förra året. Då låg det fastpålat vid Västra holmen.

I höstas flyttades det först till Öster Mälarstrand och sedan till en brygga vid Färjkajen.

Först i mars i år ansökte Mikael Genberg om bygglov. Då hade det ändrats från hotell till pensionat.

Nämnden ger tillstånd för pensionat Ooops att ligga vid Färjkajen till maj nästa år. Tanken är att pensionatet ska flyttas till någon av öarna på Västeråsfjärden under sommaren, till exempel Elba.

Mikael Genberg fick idén när han fick nys om ett svartbygge på Ekbacken. Vindsvåningen var större än den fick vara och lyftes därför av.

Mer läsning

Annons