Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen aska över Sverige ikväll

Askmolnet verkar dra förbi landet obemärkt enligt ett pressmeddelande från Luftfartsverket.

Annons

Vid 17-tiden på onsdagen meddelade Luftfartsverket att något askmoln i svenskt luftrum inte är att vänta ikväll. Dock kan det dra in moln med mediumkoncentrationer av aska över mellersta Norrland. Som vlt.se tidigare rapporterat visar mätningar vid den isländska vulkanen att utbrottet är på väg att avstanna. Seismologen Reynir Bödvarsson uppger till Dagens Nyheter att det förmodligen mest är ånga som nu sprutar ut ur kratern. Men han tillägger att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Allt tyder på att den håller på att ge upp. Det är väldigt sannolikt. Men ännu kan vi inte helt utesluta att den ilsknar till igen, säger han till dn.se

Inga uppgifter om att trafiken på Västerås flygplats ska ha påverkats av askmolnet finns. Luftfartsverket uppger även i pressmeddelandet att de siktar på att hålla den svenska flygtrafiken igång i så stor utsträckning som möjligt, och kommer senare under onsdagskvällen och torsdagen med fler uppdateringar om läget.

Detta gäller vid aska i svenskt luftrum

I områden med den högsta koncentrationen av aska är flygning inte tillåten. Undantag gäller för militär luftfart, kustbevakning, polis, ambulansflyg, sjö- och flygräddning.

I områden med mellanhög koncentration av aska tillåts flygningar om flygbolagen har tagit fram säkerhetsbedömningar som godkänts av Transportstyrelsen.

I områden med låg koncentration är flygning tillåten så länge flygbolagen följer de säkerhetsprocedurer som godkänts av transportstyrelsen.

Källa: Luftfartsverket

Mer läsning

Annons