Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ersättare för M/S Sunnanvind

Rederi Mälarstaden åker något färre reguljära turer till och från öarna i sommar. Orsaken är att man ännu inte har hittat någon ersättare för M/S Sunnanvind, som har blivit såld. Men samtidigt satsar rederier mer på dagsturer för turister och semesterlediga.

Annons
Efterträdare sökes. M/S Sunnanvind var för liten och såldes, men en ersättare har ännu inte köpts in. Den nya båt som söks ska vara modernare än Sunnanvind. Den ska också vara miljövänlig och kunna ta emot mellan 100 och 200 passagerare.Arkivfoto: Peter Jaslin

– Vi hade en ersättningsbåt för Sunnanvind på gång i våras, men det blev tyvärr lite uppskjutet. Nu hoppas vi att ha en ersättare till hösten i stället. Vi behöver något som är större än Sunnanvind. Vi letar hela tiden, säger Niclas Eriksson på Rederi Mälarstaden.

Det är inte helt lätt, medger han.

– Det byggs inte så många nya båtar i den storlek som vi vill ha.

I stället sätts andra av rederiets båtar in på turerna. Det betyder paradoxalt nog att det finns fler passagerarplatser i sommar, trots att turerna är något färre. M/S Havsörnen är nämligen mycket större och kan ta ombord många fler passagerare än Sunnanvind.

I brist på annat sätts också M/S Sophia in på några turer. Sophia används annars för att transportera in sopor från öarna. Nu blir den ett passagerarfartyg, om än tillfälligt.

– Ja, det gäller morgonturen, det vill säga pendlarturen, säger Niclas Eriksson.

Det sammanlagda antalet turer i sommar minskar däremot inte. Rederiet satsar nämligen på dagsturer. Det blir fler turer till Birka och andra turist- och utflyktsmål.

Turerna med M/F Elba påverkas inte alls av att Sunnanvind försvunnit.

Mer läsning

Annons