Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen mer chans till dans

Sedan 1955 har den stått på Gränsta koloniområde. Och många är de som svängt sina lurviga ben på dess trägolv. Men nu är allt över – i lördags revs både den gamla dansbanan och dess tillhörande korv- och lottkiosk.

Annons
Torsten Gren och Torbjörn Karlsson från Gränsta kolonilottsförening hjälps åt att riva den 57 år gamla dansbanan. Dansbanan på Gränsta är sedan många år tillbaka i mycket dåligt skick men har ändå fått stå kvar på grund av medlemmarnas nostalgi för banan.

Gränsta koloniträdgårdsförening bildades den 25 januari 1952. I juli samma år var den första kolonistugan färdig för inflyttning.

– Vi firar 60-årsjubileum i år och ska den 26 augusti ha en fotoutställning om koloniområdets historia, säger Bengt Jonsson som är mångårig kolonistugeägare ute på Gränsta.

Dansbanan på Gränsta koloniområde stod färdig lagom till midsommar 1955. Banan kom till genom ekonomisk hjälp och frivilligt arbete från koloniföreningens medlemmar. Danserna blev direkt mycket populära och under banans 57-åriga livstid har det genom åren spelats och bjudits till dans där ett otal gånger.

– Banan byggdes för oss kolonimedlemmar. Den skulle ligga i koloniområdet för det skulle vara lätt att ta sig en öl och bege sig dit, säger Bengt Jonsson.

Danserna ute på Gränsta anordnades varje lördag, i mån av väderlek, under de dryga två månader som kolonisterna bodde på kolonin.

I samband med att danserna på allvar började ta fart under slutet av 1950-talet framfördes även önskningar om att bygga en större kiosk bredvid dansbanan. Den kiosken stod klar i början på 1960-talet. – Det var en medlem som offrade en hel semestervecka för att bygga korv- och lottkiosken bredvid dansbanan, säger Bengt Jonsson.

Dansbanan på Gränsta har sedan många år tillbaka varit i mycket dåligt skick och har inte använts sedan början på 1970-talet.

– Det var när vi nyligen hade en orkester här vars instrument var nära att bli förstörda som vi bestämde oss för att riva både dansbanan och kiosken, säger Elsie Andersson, ordförande ¿i Gränsta koloniträdgårdsförening.

Mer läsning

Annons