Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut om slussen

Det blev inget beslut i går i frågan om finansieringen av slussen i Stockholm. Även om Västerås stad lär säga nej ska beslutet tas i kommunfullmäktige.

Annons

Allt var upplagt för beslutet att inte skriva under avsiktsförklaringen på kommunstyrelsens möte i går. Det var bara Miljöpartiet som tyckte att Västerås stad ska betala 97 miljoner kronor till byggprojektet.

Det är Västmanlands läns landshövding Ingemar Skogö som har tagit fram förslaget till finansiering. Hela projektet beräknas kosta 900 miljoner kronor. Anläggningen planeras vara klar 2020.

Syftet är att minska riskerna för en översvämning av Mälaren. En utbyggd sluss väntas sänka nivån för en maximal översvämning med 1,5 meter.

Till skillnad från de övriga partierna i kommunstyrelsen tycker Miljöpartiet att alla kommuner runt Mälaren som har nytta av en slussutbyggnad ska dela på notan.

– Att inte skriva på avsiktsförklaringen ger signalen att Stockholms stad ska finansiera klimatanpassningen i Västerås, menar miljöpartisterna Magnus Edström och Marléne Andersson.

Nu fick de lite andrum tack vare folkpartisten Göran Landerdahl. Han yrkade nämligen på att beslutet av princip måste tas i kommunfullmäktige. Detta med tanke på att det handlar om en så pass stor affär.

Kommunstyrelsens ordförande Ulla Persson (S) tyckte att det var synd att ta ärendet till fullmäktige. Det försvårar för landshövdingen att komma med ett bättre förslag och Västerås kan få det besvärligare i den fortsatta diskussionen.

Mer läsning

Annons