Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte coolt att färdas utan bälte

I veckan är polisen extra noga med att kontrollera användningen av bilbälte, hjälm och bilbarnstol.

Annons
Erkände. Polisaspiranten Fredrik Nygren bötfällde mannen i passagerarsätet som åkte bil utan bälte.

Redan på väg till kontrollplatsen, vid korsningen mellan Välljärnsgatan och Lisjögatan på Bäckby, togs den första syndaren.

– Det har ändå blivit bättre med åren och att det uppmärksammas i media bidrar helt klart, säger polisen Lars Aldén som är en av fem som spejar efter lagbrytare under en timme.

Efter en stund vinkas en bil in med tre yngre män i. Mannen på passagerarplatsen saknar bälte och han erkänner utan omsvep förseelsen.

– Jag brukar ha bälte men slarvade den här gången. Vi satt och snackade och jag tänkte inte på det, säger mannen som vill vara anonym.

Mannen i baksätet erkänner att han också slarvar.

– Den här gången hade jag tur men jag skulle tro att jag brukar ha bälte kanske tre gånger av tio. Kanske handlar det om att vara cool, jag vet inte, säger han.

Lars Aldén är inte imponerad av resonemanget.

– Hur coolt är det att vara så svårt skadad efter en trafikolycka att du inte känner igen släkt och vänner som kommer och hälsar på, bara för att du struntade att använda bilbältet?

På det har mannen i baksätet inget svar.

– Det handlar egentligen inte om vad lagen säger utan om den egna säkerheten, poängterar Lars Aldén.

Ansvar och bötesbelopp

Föraren av en bil ansvarar för sitt eget bälte samt övriga passagerare under 15 år. I övrigt ansvarar passageraren själv för att bilbältet är fastspänt.

Bötesbeloppet är 1 500 kronor för den som inte använder bilbälte. Dock kostar det föraren 2 500 kronor ifall någon under 15 år inte är fastspänd.

Under timmen på Bäckby på tisdagen tog polisen tre personer utan bälte, varav en nekade. En förare stoppades för olovlig körning och dessutom upptäcktes en stulen bil som stod parkerad i närheten.

Mer läsning

Annons