Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Is och snö måste bort

Västerås kommun har satt in snöslungor för att rensa vägarna och saneringsföretag
jobbar hårt med att få bort livsfarliga istappar och taksnö.

Annons
Här ska vallarna tas bort. Illustration: DANIEL GUERRA

– Vi har satt in runt 2,5 miljoner kronor på att ta bort snövallar som är trafikfarliga, som hindrar framkomligheten, säger Ulf Palm, kommunikationsstrateg vid tekniska nämndens stab.

– Men det är inte extrapengar. De finns i budgeten, tillägger han.

Höga plogvallar gör vägarna smalare och skymmer sikten. Vallarna kan nu inte bli högre eller bredare, men med hjälp av snöslungor och lastbilar kan snön transporteras bort. Frågan är bara var snön kan lagras.

– De tippar som vi använder börjar att bli fulla nu. Vi har två snötippar, en vid Vedbobacken och en vid Tillbergaleden. Nu kanske vi måste öppna ytterligare en, men var den ska ligga vet vi ännu inte, säger Ulf Palm.

Den svåraste kylan verkar dock ha försvunnit, i varje fall tillfälligt. Men temperaturer kring noll skapar nya problem – is.

– Det största problemet i dag är alla istapparna. En istapp kan bli ett dödligt

vapen, ett spjut, säger Thomas Söderberg, driftsansvarig på företaget EM-sanering, vars arbetare har jobbat hårt i flera veckor med att rensa tak, slå bort istappar och ånga loss is i takrännor.

Istappar kan bildas snabbt och både privata firmor och kommunens anställda är överlastade med arbete just nu. Därför är det bra för

gatuvandrare att titta uppåt taknockarna, så att man inte får en hög snö, eller en vass istapp rakt i huvudet.

Mer läsning

Annons